Форум Іваниці

Теми для публікацій та розмов


Спортивне життя
18 вересня 2019 Григорій Поперека

Торба мудрості
15 серпня 2019 Григорій Поперека

Культура
13 серпня 2019 (краєзнавець)

НОВИНИ
12 липня 2019 Григорій Поперека

Політика і влада
10 червня 2019 ò (к)

Дивитись всі теми села

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 81.23.24.106 Тема: Наші назви

Як Сула? став Сулою

Наша земля вкрита густою сіткою річок. Великі і маленькі вони являються основою нашого життя, бо як кажуть: “без води і ні туди і ні сюди”. Але чомусь одні ріки мають назви жіночого роду, а інші – чоловічого. З жіночим тут все просто, бо такого ж роду і саме слово річка. А як бути з тими, що мають чоловічі назви: Біж, Терн, Хорол … Очевидно, що назви збереглись з тих часів, коли водні потоки, які ми зараз називаємо жіночим словом “ріка”, називались іншим словом - чоловічого роду. Таке слово в сиву давнину було і мало назву “ручай”. Тепер воно у зміненому вигляді вживається для позначення найменших водних потоків – струмків, які в народі ще називають рівчаками. А от в сусідній Росії це слово майже не змінилось. Там і нині зустрічаються притоки великих рік “ручьи”. Та і саме слово притока набуло жіночості, а раніше був “приток”. Деякі питання викликали ріки з назвою Десна. Десна на старослов?янській мові означало – “правий”, а в дійсності всі ріки з такою назвою виявились лівими притоками. Після проведення наукових досліджень було встановлено правило, за яким наші предки визначали правий чи лівий берег, не так, як зараз, а стоячи лицем до потоку води. Необхідно відмітити і високу стійкість назв річок. Отож і наша Сула, не змінюючи назви, змінила стать. Бо маючи за сусідів Сейм, Псьол та Ворскол (Ворсклу) була спочатку також чоловічого роду. Напевно ніхто не стане заперечувати, що Вакула, Микола чи Микита імена чоловічі. Назву Сула у наших пращурів мала і риба судак, а значить все-таки він.

За деякими версіями слово Сула намагаються пов’язати з тюркомовними назвами. Але ріки з назвою Сула трапляються значно північніше нашої і на типово слов’янських теренах. Так в Білорусі є Сула – притока ріки Німан. Є ріки з назвою Сула і в Російській Федерації. Особливої уваги заслуговує заполярна Сула в Архангельській області, де татари мабуть не бували. Тут назву Сула пов’язують з фінно-угорським діалектом, на якому сула означає тайгова річка. Однак треба признати, що річка фактично протікає тундрою і той зелений оазис, що зустрічається на протязі всього її русла навряд чи можна назвати справжньою тайгою. Та і досить дивні, як для фінських, назви навкруги цієї Сули: водопад на річці називається – Падун; притока – ріка Щуча; сусідні ріки – Волокова, Пєша і т.д.

Таким чином єдиним фактором, що може зв’язати всі ці ріки з назвою Сула, являється старовинна назва риби судака – сула. Риба судак дуже поширена в ріках басейнів: Азовського, Балтійського, Каспійського та Чорного морів. Була колись сула – судак і в нашій Сулі. В описі Полтавської губернії за 1848 рік є цікаві рядки: « Сула не везде изобилует рыбою, впрочем, местами в ней ловится много щук. В Суле есть еще особый род рыбы, называемой Сулою; особенно же Сула изобилует раками ». Була…

Зараз в наших річках відсутній головний компонент, який полюбляють і раки, і судак, і взагалі будь-яка річкова риба, це - свіжа, чиста та багата на кисень вода. Тобто вода є, а тієї чистоти, що була раніше (коли можна було, не ризикуючи здоров’ям напитися з річки) немає. Отак і сула-судак, який може пристосуватись навіть до життя в солоній воді, не витримує і гине в брудній. Сули не стало, а назва залишилась. Тільки слово річка зробило свою “справу” і Сула із кремезного парубка перетворився на чарівну дівчину Сулу. Тепер цю дівчину ми всі обожнюємо, поети та композитори оспівують її у своїх віршах та піснях, а про парубка Сулу поступово забули.

                                                            Григорій Поперека

26 грудня 2009

ò
к-ц
Тема: Наші назви

Гора Батюжка

поява назви «батюжка» - гори  на окраїні села (козаки батогами гнали  ворогів), (1668р) очевидно жителі села стали свідками подій які відбувались у березні на лівобережній Україні, коли почалося повстання проти Москви і проводилось зняття залог з міст козаками гетьмана Брюховецького (дуже ймовірно, що тернівську залогу гнали на Дригайлів і далі на Ромен)

19 грудня 2009

Ip: 81.23.24.102 Тема: Наші назви

Вул Заселівка (за селом) була заселена після 1917 р. Раніше там були  чабарні, які були спалені в 1880р.

16 грудня 2009

Ip: 81.23.24.99 Тема: Наші назви

Сама назва села Іваниця закріпилась порівняно недавно, десь у 60-х роках минулого століття, хоча офіційно була закріплена за селом у новоствореній Сумській області - 10 січня 1939 року. Однак стара назва Іваницька(е) ще довго уживалась із новою.  Так  і нині нерідко від жителів сусідньої  Деркачівки можно почути:  ішов на Йваницьку…'

16 грудня 2009


1


  Закрити  
  Закрити